Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Thu Mar 06, 2008 12:34 pm

Boleh tau apa pandangan saudara semua bagi PPP yang terlalu lama kerja di pendalaman atau diluar bandar dari segi kewangan, peluang naik pangkat, peluang kursus, dari segi sosial dan sebagainya. Pasti ada keburukan dan kebaikannya kan....bincangkan
Back to top Go down
Roslan
Admin
avatar

Male
Number of posts : 190
Age : 37
Location : KK Beluru Miri
Job/hobbies : Penolong Pegawai Perubatan U29
Humor : I Love Mr. Bean And Cartoons
Points : 15
Registration date : 2008-02-19

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Sun Mar 09, 2008 2:24 pm

pada pandangan saya,pengalaman adlh penting.tidak kira jauh ataupun dekat.bg kenaikan pangkat pula...prestasi seseorang adlh penting.

Kalau ada silap dan terpesong tentang pendapat saya ini,harap abg2 senior tegur ok.

Harap web forum ini mendapat sambutan ramai.kalau boleh,seluruh PPP dari swk tahu akan kewujudan web forum ni.
Back to top Go down
View user profile http://deresa.forumotion.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon Mar 24, 2008 9:59 am

selamat sejahtera semua warga PPP,

Sambungan

Dari segi kebaikan;
Dapat cari dan simpan duit berbanding dengan orang di bandar kerana selain gaji ada OT claim, ada VHT dan travelling yg lain. Perbelanjaan di hulu sungai agak murah kerana cost of living tidak berapa tinggi berbanding di bandar seperti kuching.
Tempat kerja baik dari segi environment kerana cuaca dan udara yang segar. di bandar banyak asap.

Keburukkan;

Kalau terlalu lama di hulu sungai, dari segi pengetahuan adalah berkurangan kerana kurang terdedah kepada teknologi perubatan yg baru ini kerana teknologi perubatan sentiasa berkembang dan kebanyakkan peralatan yg baru akan diberikan ke hospital terlebih dahulu. Dari segi update knowledge, pun kita akan rugi kerana di KK atau di KD tidak ada MO. mahu tidak mahu belajar sendiri, kalau di hospital kita boleh merujuk ilmu dengan MO.
Back to top Go down
fredChelsea

avatar

Male
Number of posts : 11
Age : 33
Location : kk Ng. Budu, ulu krian saratok
Humor : bersedia atau tidak, bolos sj dinding itu..
Points : 0
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Wed Mar 26, 2008 11:58 am

bg sy.. sy blm mrasakan apa2 lg.. nilah pnmpatan pertama.. hrp2 abg2 cnior kongsi2 ckit pglmn korang..trima ksh.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
Joeandz

avatar

Male
Number of posts : 14
Age : 34
Location : KK NANGA NGUNGUN, KANOWIT
Points : 4
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue Apr 22, 2008 4:45 pm

kebaikan : Dapat merasai tugas & tanggungjawab PPP bagi health site yg sbnrnya. Kalau x pernah keja kat area pedalaman mmg satu kerugian bagi yang dah lama bekerja. Kadang2 teringat semua yang pernah dilalui masa kat out station kalau da plg kat bdr.
keburukan : ketinggalan segala isu & berita terbaru. Hahaha... mcm samo pernah bagtau, kdg2 x sampe sbb jatuh & sangkut kat mana2. What a Face
Back to top Go down
View user profile
haderi tras



Male
Number of posts : 6
Job/hobbies : deresa
Points : 0
Registration date : 2008-04-19

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Fri Apr 25, 2008 1:11 pm

Salam muhibah & perpaduan adik-adik PPP yang freshy...bagi saya kebanyakan KK sekarang bukan lagi diklasifikasi sebgai pendalaman kalau dibanding dgn 70an & 80an dulu. Sekarang ada USP dekat KK ada tepon.. ada gen set..bukan rupa dulu tak ada semua, hanya ada lampu gas kerosene, kalau ada orang sakit tengah malam, pump lampu gas dulu, lebih terok kalau ada orang beranak, terpaksa tunggu dgn JM jaga lampu gas, tiap 1/2 jam pump lagi. Sekarang u all bolih serve internet..tetapi kebnykan PPP kat ulu serve benda lain, bukan nak tengok berita dunia. TV beli Astro dah tau semua berita dunia. Tetapi di luar bandar bukan materialistic yg kita perlu, tetapi pengalaman untuk masa depan u mengatasi semua rintangan dari tugas harian dan keranah staf diperingkat KK. Semua penglaman ini nanti dimasa adik-adik sudah berumur barulah ia menjadi kezanah hidup adik-adik. Sekarang semuanya ini TIADA DALAM minda adik-adik semua, yang adik-adik hendak sekarang ialah dekat dengan bandar, enjoy, drive gen2, VIVA, Myvvi, Camry,..tetapi dah dlm umur meningkat 35-40an nanti, PPP junior tanya pengalaman masa lampau...wah baru hendak photocopy pengalaman org lain yang diciplak,..ah..inilah..semua pengalaman diluar bandar tidak dapat dibaca dari buku..pengalaman u all rawat pesakit tenat tanpa rujukan dgn doktor atau PPP senior lain,..bawa bot sendiri kalau driver sakit,..deliver case beranak, misi tengah cuti,...ha..inilah hendak kita cerita kpda PPP freshy kita dimasa akan dtng...bukan penglaman kita tumbang bir 4-6 jug dipub kat bandar..ialah...fikir-fikirlah sedlm-dlmnya... Pengalaman saya dekat luar bandar tak lama..sekadar hampir 20 tahun...malu juga nak beritahu orang..bnyk lagi PPP kita diluar sana bertugas lebih 20 tahun dikawasan luar bandar...9 jam berjalan kaki, 2 hari mengguna bot...dll.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 05, 2008 3:39 pm

betul kata cip haderi tu, dulu lain, sekarang lain. tapi bagi i, tetap ada juga por and contras nya tinggal di ulu lama sangat.

kebaikan:
1) boleh simpan byk duit. (tp bukan untuk orang yg sigup, drink, kaki club, kaki pompuan, judi, atau apa2 ja la yang buang duit walaupun di ulu ka, di bandar ka, gua ka.)
2) sebagai frontline untuk unit RCS. - apa2 ja kes (emergency/not) semua kita yang handle dulu, tapi kalau pengalaman / ilmu x cukup, kelam-kabut juga jadi nya. mcm i ngan soh student dulu, terima budak 7 thn BID dilantak keta kat roban. tau la time student.
3) ada pengalaman sebagai incas. - macam i ni, muda2 da incas, then staf bawah i semua nya jauh tua dari i. so, ini la masa you jd incas yg berkaliber walaupun pun umur muda, (org tua ada ego sendiri juga bila terima arahan dari org muda, betul x?) cyclops janji bila kerja, kerja. jgn berolah. SKT tercapai, target tercapai, return x lintang-pukang, ok la tu.

keburukan:
1) skill hilang. - walaupun kita dilatih untuk emergency case, tapi bila tidak dipakai, lama2 sejuk juga u punya skill tu.
2) sukar untuk mendapat updated knowlage. - untuk mrk2 yang x mempunyai kemudahan internet macam kliniki i ni, boleh di katakan tinggal 1 langkah kat belakang. harap surat/sekular/pekeliling belum tentu sampai pada masa yang tepat. hari ni dpt surat, esok suruh turun kursus.
3) jadi ular besar (king cobra), memandangkan jauh dari pemerhatian. - utk bala2 yg bertanduk tu, ini la masa diorang tujun belang diorang kat ulu. fikir ja la apa2 yang menyeleweng la.

pendek kata, ada baik dan buruk nya terlampau lama kat ulu (nasib x da klinik dlm gua~ tongue ) jadi, ambil dacing, timbang la mana yang baik, mana yang buruk dlm diri u all. Cool
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 05, 2008 4:20 pm

Sambungan dari post saya sebelum ini.


Kebaikan;
1. Bagi klinik yang berdekatan dengan sekolah dan jabatan kerajaan yang lain, dapatlah peluang mendapat bini bekerja seperti kahwin dengan cikgu ke.....pasal tak banyak saingan berbanding di bandar...he..he kisah benar ni banyak MA kahwin cikgu.

2. Bagi kk ada dua MA, seorang berpeluang melanjutkan pelajaran seperti mengikuti kursus pos basik dan sebagainya sebab tak banyak persaingan. Selalunya, MA kat ulu sungai digalakkan mengikuti kursus pos basik. tapi......tak ramai yang nak pergi

keburukkan;

1. Terlalu lama kat hulu sungai kita ketinggalan dari segi kesenangan hidup.....kerana hidup hanya sekali dan seharusnya dinikmati. Orang dah merasa tinggal kat rumah sendiri, naik kereta sendiri dan sebagainya....kita kat hulu sungai masih tinggal kat berek, naik perahu.......lambat beli rumah...lambat beli kereta....sebab lama kat hulu sungai walaupun banyak duit.

bersambung akan datang
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 05, 2008 4:23 pm

Sambungan dari post saya sebelum ini.


Kebaikan;
1. Bagi klinik yang berdekatan dengan sekolah dan jabatan kerajaan yang lain, dapatlah peluang mendapat bini bekerja seperti kahwin dengan cikgu ke.....pasal tak banyak saingan berbanding di bandar...he..he kisah benar ni banyak MA kahwin cikgu.

2. Bagi kk ada dua MA, seorang berpeluang melanjutkan pelajaran seperti mengikuti kursus pos basik dan sebagainya sebab tak banyak persaingan. Selalunya, MA kat ulu sungai digalakkan mengikuti kursus pos basik. tapi......tak ramai yang nak pergi

keburukkan;

1. Terlalu lama kat hulu sungai kita ketinggalan dari segi kesenangan hidup.....kerana hidup hanya sekali dan seharusnya dinikmati. Orang dah merasa tinggal kat rumah sendiri, naik kereta sendiri dan sebagainya....kita kat hulu sungai masih tinggal kat berek, naik perahu.......lambat beli rumah...lambat beli kereta....sebab lama kat hulu sungai walaupun banyak duit.

bersambung akan datang
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Wed May 07, 2008 5:19 pm

Sambungan dari post saya sebelum ini.


Kebaikan;
1. Bekerja dengan enjoy dan kurang tertekan kerana sendiri incharge dan tak ramai staff. Staff sedikit dan jika persefahaman baik di kalangan anggota maka kurang masalah.

2. Dapat menonjolkan diri dengan mudah kerana jika kita seorang yang kreatif kita dapat melakukan pelbagai projek inovasi di klinik memandangkan banyak waktu terluang sebab patient bukan ramai sangat. Di antaranya seperti membuat projek kolam ikan, membuat rumah hijau, landscaping dan sebagainya. Kalau klinik di bahagian itu ada 11 buah dan hanya 2 atau 3 klinik yang ada projek, maka pada kaca mata pihak atasan u sudah menunjukkan kreadibiliti dan komitmen yang baik di samping performance klinik yang cemerlang.

keburukkan;

1. Bagi staff yang kurang mengejar pangkat dan kedudukan, maka agak selamat le kalau duduk lama kat hulu sungai. Ini kerana kalau kat hospital contohnya kat A&E dan u tak ada pos basik A&E dan u tidak ada inisiatif nak berkursus maka Incharge memang tak suka staff dia kurang motivasi dari memajukan diri kerana tuntutan tempat kerja yang memerlukan staff yang sentiasa up to date dari segi knowledge. Tapi kalau kat hulu sungai, u tak pergi kursus pun incharge tak kisah, sebab ilmu sendiri mahu cari....tak ada suap punya....

bersambung akan datang
Back to top Go down
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 19, 2008 9:25 pm

Kalau di luar bandar kita la raja... di bandar kita ni semut kecil je... Di ulu, nama kita jadi sebutan org kampung, bla di bandar nama kita tenggelam.. bila di luar bandar kita di hargai... kita lah super hero mereka.. bila di bandar susah nak org hargai tapi kesusahan dan kesalahan kita yang mereka hargai.. Bila di luar bandar kita kaya kerana simpan duit dan selalu dapat barang free diberi org kampung cth.. beras fee, ikan free, kambing batu free, tapi di bandar semua kerja pakai duit sendiri.. Kerja di luar bandar dapat menajamkan skill mengasu( Memburu), skill memancing, menjala ikan, bercucuk dan skill mendayung sampan.. tpi di bandar makin rambut botak kerana pikir hal Kota Raya... Tpi Di bandar lebih peka kepada berita semasa.. berbanding luar bandar yang lambat terima beita... ( Yang tiada USP)...
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 19, 2008 11:35 pm

sokong penuh jaku kitak nyak tadi,ba runding aku,tak sama rata kitai bisi USP tok enda piak,ukai semina berisu ditok aja bertukar maklumat,pengalaman,cr keja mauh g siko-siko kitai PPP baru tauka yang lama masih empai nemu.ukai madah PPP lama udah nemu semua utai mauh utai bukai empai temu kitai bala mauh khasnya PPP u29 tok.

nama runding kitak,sokong ke enda jaku aku tok?????..............
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 19, 2008 11:48 pm

bandar ke luar bandar ke! itu terpulang pada individu sendiri. keja dibandar kalo kita jenis yg baik, yg rajin menambah ilmu, yg jarang keluar minum dan tidak melakukan benda haram maka baik lah kita. di luar bandar kalo kita berperangai setan jatuhlah maruah kita. nasib kita lah negara kita ni negara membangun bukan negara maju!! kalu kita negara maju i rasa dah tak yah pakai jalan balak lagi dah, tak yah pakai perahu panjang lagi. tapi memang ada baik dan buruknya lah sama ada bandar atau luar bandar. hello cip haderi! merendah diri betul lah cip ni. 20 tahun kata tak lama. apapun respect lah saya pada cip haderi dan juga AMO's yang veteren nih!! salute you all!!
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 7:09 pm

AMO yang dari luar bandar lebih bersikap terbuka... tapi lama 2 mesti tensen kat bandar kerana tak besa bekerja di bandar.... Besa nya mereka lebih terror dalam aspek management berbanding ngan mereka yang belum merasa atau tidak lama bekerja di luar bandar...
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 9:08 pm

di luar bandar,ukai pedalaman ia,datai jalai baru nyamai,bila2 ulih ke pasar.........

kaban sebastian nama berita,kala bejaku dalam web tok ia......
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 10:40 pm

Kerja luar bandar boleh ngayap bagi mereka yang masih bujang.. mmg ada org bawa gadis untuk intoduce... hahaha... siap2 bagi tanah plak... betul tak..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 10:42 pm

janganbagi tanah kubur sudah! hehehe.
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 10:46 pm

mun kubur free bole juak.. sekarang susah cari tanah nak buat kubur.. sesak dah...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 11:06 pm

bg anak dara boleh jgn bg anak dara tua jak...
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 20, 2008 11:44 pm

Anak dara tua pun hentam jak asalkan free... hahaaha... jgn minta balasan.. org memberi kita pun merasa
Back to top Go down
View user profile
toyol2000

avatar

Number of posts : 41
Points : 0
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Fri May 23, 2008 10:39 am

Hoooooooooo Haaaaaaaaaaaaa selamat gawai dayak gayu guru gerai nyawai............enti ngayap bulih bini, enti bebini bulih anak, enti beranak bulih rezeki enggau reta...

Pengalaman KD saya cukup best sebab bukan semua orang yang ada KD dilengkap kan dengan kemudahan asas seperti SESCO, Ai PERINTAH dan USP.....tetapi apa yang menjadi soalan kepada saya kenapa masih ada di kalangan kita yang tak mahu ke KD..........sampai aja ari pertama di KD terus isi borang Transfer................macam mana nak tahu kelebihan dan kekurangan hidup di KD

Di KD yang best nya we are the bos semua keputusan di tangan kita dan kita yang menentukan baik atau buruk apa yang kita buat.......

So cuba minta kerja di KD dan rasai lah keseronokan nya...................cau
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Sat May 24, 2008 8:54 pm

ok kita buka undian, sapa yang nak kerja di luar bandar sila angkat kaki? sapa yang nak kerja di bandar sila start enjin keta? terpulang la pada kita orang. senang jak, kita lihat ramai orang keja luar bandar nak keja di bandar dan ramai orang kat bandar nak keja di luarbandar apakata tukar. apa boleh buat la kan! dulu negara kita belum membangun sekarang ni sudah berbeza. orang dulu2 tak bolehlah disamakan dengan orang sekarang. misal kata mungkin ada orang sekarang yg kata keja kat luar bandar tak bagus, jauh, takde komunikasi dan sebagainya dan orang dulu pula banyak yang tak kisah dengan benda tu semua. dulu negara kita manalah ada benda cam handphone, satelite, astro, so orang dulu tak la kisah sangat benda tu semua. sekarang kita dah ada semua tu dan orang sekarang juga dah terbiasa dengan teknologi itu semua so kalo tiba2 je pegi ke tempat yang tiada teknologi sebegitu memang kena cultural shock punya. tak heranlah. orang dulu tak kisah sangat berjauhan dengan family sebab cara didikan dan ajaran mak bapak dulu adalah supaya anak2 berdikari, sekarang lain lah ada yang dah tua 24-30 tahun pun masih lagi manja ngan makbapak! kalo demam sikit dah heboh satu kampung.. kalo dulu even nak pergi ke RCBM pun jalan berbatu, macam kampung saya 5 km jauh dari KSKB dulu mana ada jalan tar pegi sana. sidak cikgu yg mengajar di kampung saya terpaksa letak kereta di RCBM dan jalan kaki atau guna motosikal ke kampung saya, kalo nak dikira bukannya jauh sangat dari kuching pusat bandar utama di sarawak. 24 km ja tapi dulu masih takde jalan. sebenarnya apa yang saya lihat dan apa yang saya perhatikan kebanyakkn MA zaman dulu memandang rendah pada MA zaman skarang. dia orang ingat MA sekarang ni lembap, kurang pengetahuan, tak tahan duduk luar bandar dan sebagainya. sepatutnya diaorang ni beri kata semangat, sokong dan beri nasihat dan pedoman tentang cara hidup di luar bandar tapi apa yang saya tengok bila MA baru ni nak luah perasaan dan kata takut hidup di luar bandar. bukan beri kata semangat tapi lebih kepada menceritakan zaman keheroan mereka dulu. kata dulu lebih susah la, dulu takde letrik la, dulu pakai lampu minyak tanah la dan sebagainya. tapi ITU DULU! sekarang lain. saya sangat respect MA dulu sebenarnya kerana dia orang inilah yang boleh dikatakan sangat heroic. tapi saya tak bolehlah membelakangkan MA yang sezaman ngan saya. saya kena support dia orang ni. saya tak boleh nak pandang sebelah mata ja bila rakan sezaman saya dipandang rendah. sememangnya saya memandang tinggi dan salute orang dulu. apapun terima kasih atas pengorbanan insan insan DERESA zaman dulu ni. dia orang ni mulia kerena kerja mereka dan apa yang mereka lakukan kepada masyarakat. untuk deresa zaman sekarang teruskan usaha dan perjuangan veteran kita. saya harap negara kita akan menjadi negara maju so jurang antara kawasan pedalaman dan bandar dapat dirapatkan semoga semua kawasan pedalaman di swak dapat dihubungkan melalui jalan darat yang sempurna. semoga dipedalaman juga terdapat kemudahan seperti di bandar.. kita semua berdoa ke arah itu.. kita berdoa juga supaya profession kita ni tak PUPUS ditelan zaman.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon May 26, 2008 9:23 am

Renddy kelalu panjai isu nn tok pedis mata engau pala aku macha...

nama susah enti bisi anak dara mbal ke ajak diak..udag ngandung tanggung sendiri...

anang mbal ke inik orang udah lah..ni ungal sia nemu g ia pasal mbal mengebal tok..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Tue May 27, 2008 9:57 pm

buai aja mata nuan nyak mun ya selalu pedis.. anak dara ka, nadai dara gik kah, janda kah asal muka kacak, body bagus hantam aja. udah nya tanggung kediri la aok.
Back to top Go down
View user profile
noelwan



Number of posts : 25
Points : 0
Registration date : 2008-06-16

PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   Mon Jun 16, 2008 9:19 pm

tidak semua yang pernah merasa cmni pahit manis kja kat hulu. kta kat swak ni memang bertuah dapat pergi ke kwasan pedalaman di hulu sungai. di situlah kita akan mendalami dengan lebih mendalam cara hidup peribumi. u buat baik memang orang kenal u, ada budi bicara yang soapan ramah mesra, org kampung akan lebih sayang dgn u. tapi di bandar contoh a&e, u buat bagus, hari tok ajak mereka kenal esok dia tak pandang u lagi bila jumpa kat luar.

saya rasa betuah kja dpedalaman, ambil peluang blajar bdikari, pluang tengok tempat orang walau pada luhurnya kita inginkan keselesaan. tp bila dah biasa tak jadi masalah.lambat laun pun kta akan k bandar juga. apa yang jadi masalah bila ppp ni dah kawin dgn org yang dbandar, cth sn, trus rasa mau pindah cepat..iala, dah isteri jauh kan..tapi syabas bagi yang masih dapat bertahan di kk n kd ujung bulan tu tengok2 la anak bini k jangan cari bini lebih la pulak heee... sunny
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?   

Back to top Go down
 
Pada pandangan semua kepada PPP yang lama kerja di luar bandar....apakah kebaikan dan keburukannya?
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Yin-Yang meridians & the hand!
» Yin & Yang: the thumb represents the least active digit!
» Tenzin Gyatso, a.k.a. the 14th Dalai Lama - spiritual leader of Tibet
» The Story of the Three Dimes
» Dal lai Lama In dream/being chased.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Kongsi Pengalaman Anda-
Jump to: