Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeSun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeSun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeTue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeSat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeFri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share
 

 Pemblajaran ICT di kalangan PPP

Go down 
AuthorMessage
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon May 19, 2008 11:12 pm

Penggunaan ICT semakin meluas dengan ada nyer USP di ulu... malah di katakan penggunaan ICT di klinik kurang berbanding untuk penggunaan yang lain. ( Kata org)... kalau macam tu apa kata pihak management menganjurkan kursus ICT berkaitan ICT ni... seperti macam mana nak send reten pakai e mail.. dan lain 2 lagi yang berkaitan pengurusan ICT ni. Dengan ada nya program ni maka PPP akan lebih berpengetahuan akan penggunaan ICT ni . Dan tak kan timbul lagi soal klewatan hantar reten ataupun lambat terima berita . Perlu nya ada penyelarasan semua pihak. Sehubungan dengan itu, Perlu lah ada Kursus ICT di kalangan PPP yang menggunakan USP seperti mana kursus lain yang diadakan seperti Program Warga Emas, Remaja dan lain2.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon May 19, 2008 11:30 pm

ya ya gua manyak sokong lu! but then the problem is co-ordination and standardisation among all the clinic. in semenanjung almost all of the clinic have internet connection but meanwhile here in sarawak and sabah the number of clinic that have internet is below 50% and most of the clinic that have connection is eather in a big city or in the pedalaman. while the rural area doesn't have it. in the end, our return is not standardize. some clinic send via email and some are not. but i think what u say is right. most of us AMO's doesn't have computer certificates we just learn ourselves. and i think our superior should organise a course for us to know more about these new technologies. we are living in a world of globalization right now aren't we?
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon May 19, 2008 11:37 pm

ya betul2... bukan semua PPP ni celik IT.. saya pun dalam proses pembelajaran juga... bila dah ada kursus berkaitan penggunaan IT untuk PPP maka saya tak heran lagi bahawa reten akan sampai menggunakan e mail .Maka pihak management akan jimat duit dan kos untuk bayar tuntutan elaun perjalanan PPP yang datang hantar reten... betul tak?
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon May 19, 2008 11:44 pm

ok.patut nuan ngajar aku ungal...ulih kini???
Back to top Go down
View user profile
toyol2000

toyol2000

Number of posts : 41
Points : 0
Registration date : 2008-05-14

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeFri May 23, 2008 3:58 pm

Reten boleh hantar dengan mengunakan mail tetapi soalan saya adakah pihak PKB menyokong cara ini?.....bukan apa semua cip dekat PKB tu dah tua2 dan banyak yang tau pakai comp....so jangan heran nanti kalau mail tu tak dibuka langsung................hehehehehehehe
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeFri May 23, 2008 11:08 pm

ganas la monyet ko tu toyol. macam mok kelahi ngan orang jak aku tengok.. sik da hal sik boh pakai email hantar reten, hantar jak by hand bagus gik. at least dapat claim dan member kat pedalaman tu dapat juga amik kesempatan keluar dari pedalaman ke pasar bila hantar reten by hand. monyet tu lapar agaknya toyol. baik ko cepat2 bagi makan. hehehe..
Back to top Go down
View user profile
cloud
Junior Forumer
cloud

Male
Number of posts : 450
Age : 37
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Nov 13, 2008 12:58 pm

...Tempat sy bekerja semua reten OPD dihantar menggunakan email atau ke halaman web kami.tambahan pula kami salah satu TPC KK.tetapi sekarang website kami dah kena "HACKERs"almaklumlah website free.tetapi CPD still menggunakan email dihantar terus ke PKB.cara ni memang bagus jika line tak Problem.."Save cost" just dgn beberapa klik saja semua urusan penghantaran selesai..sama juga dgn pengurusan Bank (maybank2u) sekarang saya dh boleh jadi akuntan sendiri,duduk klinik dan bank in duit,reload Hp,bayar bil2 tertentu saja ex astro)hanya menggunakan online.mudahkan... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
anak pisang
Regular Forumer
anak pisang

Male
Number of posts : 341
Age : 38
Location : gunung ngeli
Points : 42
Registration date : 2008-11-08

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeFri Nov 21, 2008 4:29 pm

haha anang macam macam d parrrrr. enti hantar ngena mail nadai claim d. manah agi hantar diri empu. agi besai meh gaji bc elaun tambahan. hahahaaaa.sekali jalan ja udah rm1++. enti tia kali huh ulih gak kena mayar kancil sebulan nyak parrrrrr
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer
Ryan

Male
Number of posts : 209
Age : 38
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon Nov 24, 2008 11:57 am

Amat nya parr...
Back to top Go down
View user profile
cloud
Junior Forumer
cloud

Male
Number of posts : 450
Age : 37
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon Nov 24, 2008 4:06 pm

...amai gak nehh..tolak2 kos minyak apa semua..agi mah bc untung mimiat deh parrrrrrrrrrr
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
Rie@HeartBreak7

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeMon Nov 24, 2008 6:03 pm

he he~ pandai2 la parr~ What a Face

_________________
がりえ しあ
Gariey Sia
http://www.rumahpanjai.com/profile/GarieySia
Back to top Go down
View user profile
cloud
Junior Forumer
cloud

Male
Number of posts : 450
Age : 37
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeTue Nov 25, 2008 5:46 pm

..biasa parrrrrr..sigi semua PPP sebaka parrrr..nanya dek org lama2 pan sigi semua nemu parrr..enti cdak madah nda nemu..ukai PPP nama ya parrrrr..sapa ka ngelaban otak PPP parrrr..sigi bergeliga baka kepala naga parrrr
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
aubreysherrod

Male
Number of posts : 911
Age : 35
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Feb 25, 2009 7:10 am

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
aubreysherrod
Senior Forumer
aubreysherrod

Male
Number of posts : 911
Age : 35
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeFri Feb 27, 2009 6:15 pm

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
gokusan



Male
Number of posts : 11
Age : 47
Points : 0
Registration date : 2009-03-04

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Mar 04, 2009 4:26 pm

Rakan PPP,

Saya sangat bersetuju jika semua reten / laporan dari klinik dihantar menggunakan kemudahan internet / emel kerana beberapa sebab :

1. Menjimatkan masa (cepat dan serta-merta)
2. Tidak perlu menulis (menaip menggunakan komputer)
3. Autocalculate (laporan dalam bentuk excell-tiada lagi kesilapan pengiraan)
4. Tiada masalah kehabisan borang reten
5. dan banyak lagi.......

Kalau cerita tentang claim, tak semestinya kita tak dapat turun ke bandar kerana hantar reten guna internet. Kita mesti turun juga untuk ambil bekalan ubat-ubatan, stationary, makanan. Claim hantar reten sebulan sekali, ada byk jenis claim lain yg boleh diperolehi spt. merujuk pesakit, menghadiri kursus, taklimat dsb.

Kita kena melihat Jabatan / Kementerian yg lain, mrk dah lama menggunakan internet dlm menyalurkan perkhidmatan kepada orang awam (Imegresen, Kastam, Polis, Bank, Pendaftaran, Supermarket, dll) semuanya dah gunakan sistem online.

Kenapa tidak kita.....? gunakan kemudahan yang ada, sama ada yg dibekalkan atau sendiri punya..fikirkan secara positif..

Maklumat yang saya perolehi...semua Pejabat Kesihatan Bahagian mempunyai alamat emel masing2, ini adalah disebabkan Ibu Pejabat JKNS mewajibkan PKB menggunakan emel untuk urusan menyampaikan maklumat dan urusan rasmi yg lain.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeWed Mar 04, 2009 6:46 pm

u memang betul bro.. tapi takat ni takde la pula saya dapat email dr PKB... agi gak pakai surat...
dia orang boleh suruh pakai email ke dan sebagainya tapi mestilah dimulakan secara rasmi.. maksud saya disini mesti diberi taklimat la terlebih dahulu dengan PPP kat klinik bila nak start/ macammana nak hantar/ alamat email dan sebagainya.. sebenarnya saya tak tahu pun apa alamat email PKB saya.. sebab tak pernah diberitahu.. so ada alamat email pun macam takde sebab tiada org tahu.. tapi saya rasa semua ni masih dalam peringkat awal bagi kita di jabatan kesihatan.. tak macam department lain kebanyakkan nya terletak dibandar besar.. so semua memang dekat dengan talian.. klinik kita pula ada yg kat hujung dunia.. belum tentu ada line internet.. USP pun tidak boleh harap 100%.. mengenai menggunakan sendiri punya pula... saya dah 3-4 bulan pakai line internet sendiri untuk upload emasa.. baru baru ni aja KK dipasang line streamyx tp selalu je hanging.. tak dapat connect... yg tak best pula komputer tak dapat pakai.. ada line internet tapi komputer rosak.. so terpaksa pakai SDN BHD punya laptop.. yang sekarang ni pun dah berat sebab penggunaan yang kuat..

tapi apapun sama sama lah kita harap supaya akan terjadi perubahan dalam masa terdekat ni.
Back to top Go down
View user profile
gokusan



Male
Number of posts : 11
Age : 47
Points : 0
Registration date : 2009-03-04

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 8:43 am

RyAn X,

Kadang2 kita sbg PPP di pedalaman (ulu sungai) selalu dipersalahkan jika tidak mengikuti perkembangan semasa atau pekeliling terbaru, tetapi PKB sendiri kdg tidak menuruti atau mematuhi pekeliling yg dah diwartakan.

Bukan nak mengata atau memburukkan pihak penyelia (SAMO atau CAMO), kebanyakan penyelia di PKB atau Hospital tidak tahu / tidak peduli dgn perkembangan semasa mengenai IT. Mereka hanya tahu menyalahkan dan tidak ambil kisah tentang PPP yang bertugas jauh di kws hulu sungai (sesetengah penyelia yg veteran).

Jika saya salah mengenai perkara ini, saya mohon maaflah......tapi itu adalah realiti.

Adios.....
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 1:38 pm

u tak salah sebab benda ni memang betul... benda nama internet ni adalah untuk hubugan 2 hala bukan sehala sahaja.. so PKB pakai klinik pun pakai lah kan. yang tak logik lagi adalah bila kita disuruh hantar reten atau laporan pakai email. sudahlah hantar pakai email lepas tu disuruh hantar hardcopy pulak logik ke macam tu??? apalah salah diaorang print out email tu kan?? dan lagi sisitem komputer mestilah nak sentiasa update.. sekarang ni kalau boleh kenalah pakai mirosoft office 2007 update sekali.. tp kat PKD masih pakai 2003 punya so bila hantar file tu selalu tak dapat buka.. terpaksa la convert dulu..
sebenarnya kita kena ada kursus komputer khas untuk kakitangan kerajaan... saya teringat satu matlamat negara kita dulu iaitu supaya semua rakyat celik komputer dan terdapat satu slogan iaitu satu rumah satu komputer.. so bila kita kakitangan kerajaan ni tak tahu pakai komputer.. malulah kan..
Back to top Go down
View user profile
gokusan



Male
Number of posts : 11
Age : 47
Points : 0
Registration date : 2009-03-04

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 1:48 pm

RyAn X,

Kalau masa mesyuarat / pembentangan tahunan klinik / assessment meeting...kemukakan masalah ini...tengok macam mana reaksi pihak penyelia?

Masa saya masih jadi pelatih dulu, saya ambil inisiatif sendiri belajar komputer...semester dua saya ambik kelas komputer sebelah malam di wisma seberkas...bayar yuran dgn elaun RM 365.00!!!!!!!!!
Back to top Go down
View user profile
uK@! uRg BuK@!
Newbie Forumer


Male
Number of posts : 112
Age : 34
Location : uP !n Da $kY
Job/hobbies : nG!rUp AnaNg KuR@nG
Humor : $3n@nG aT! b3L@mA
Points : 8
Registration date : 2008-10-19

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 2:36 pm

Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
uK@! uRg BuK@!
Newbie Forumer


Male
Number of posts : 112
Age : 34
Location : uP !n Da $kY
Job/hobbies : nG!rUp AnaNg KuR@nG
Humor : $3n@nG aT! b3L@mA
Points : 8
Registration date : 2008-10-19

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 2:40 pm

Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeThu Mar 05, 2009 8:45 pm

bila buat inisiatif sendiri tu lagi sakit.. guna duit sendiri.. rugi oiii... sebenarnya kita tak perlulah nak kursus yang advance sekali.. cukuplah sekadar tahu serba serbi dan boleh buat repair sendiri sikit bila komputer crash tu..dan yg penting faham istilah istilah komputer ni..
kebetulan baru hari ni saya repair komputer PKA kat kk saya.. komputer tu diberi oleh HI incharge dr PKD second hand la tu.. tapi dihantar ke kedai dulu untuk upgrade dan repair la kononnya.. so baru pakai satu hari dah kondem balik.. baru tgh hari td saya buka dan repair dapat juga pakai.... yg tak logiknya harga bg merepair komputer tersebut di kedai lebih kurang RM500++ kan kah bagus jika beli je CPU yg baru.. CPU harge dlm RM600 ke 800 pun sudah kira sangat bagus.. ala untuk keja opis je kan.. malah ada komputer yg basic dan standard harga RM800++ so disini kita dapat lihat betapa tak bijaknya keputusan org atas.... kononnya nak jimat tp rasanya lebih memboros sebab saya rasa komputer tu pasti kondem lagi.
komputer kami kat OPD pun dah kondem tp saya malas nak repair sebeb target saya ngan I/C supaya bila SAMO nampak komputer kondem dia akan bagi yg brand new kat kami org..
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
aubreysherrod

Male
Number of posts : 911
Age : 35
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitimeTue Mar 17, 2009 12:48 pm

Idea ....tapi ada klinik yang tak ada internet....
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Sponsored content




Pemblajaran ICT di kalangan PPP Empty
PostSubject: Re: Pemblajaran ICT di kalangan PPP   Pemblajaran ICT di kalangan PPP I_icon_minitime

Back to top Go down
 
Pemblajaran ICT di kalangan PPP
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Berkenaan IT :: Berita IT-
Jump to: