Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates


 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 INFLUENZA A H1N1..

Go down 
AuthorMessage
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: INFLUENZA A H1N1..   Tue Apr 28, 2009 7:49 pm

Mexico semakin cemas

MEXICO CITY 26 April - Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam memberi amaran, wabak selesema *censored* yang telah meragut 81 nyawa di Mexico, berpotensi untuk menjadi pusat 'pandemik' atau wabak yang merebak di kawasan geografi yang luas.

Amaran WHO itu dikeluarkan ketika kebimbangan semakin meningkat terhadap virus jenis baru yang mengandungi kombinasi virus *censored*, burung dan manusia itu merebak ke Amerika Syarikat (AS) dan seluruh dunia.

Menteri Kesihatan Mexico, Jose Angel Cordova malam tadi mengumumkan, angka kematian berpunca daripada selesema *censored* yang dibawa virus tersebut telah meningkat kepada 81 orang, termasuk 20 kematian yang disahkan.

Presiden Mexico, Felipe Calderon sebelum itu mengeluarkan arahan yang memberi kerajaan beliau kuasa luar biasa untuk menangani wabak pembawa maut itu, sementara sekurang-kurangnya dua kes baru dilaporkan di AS, menjadikan jumlah yang dijangkiti di negara jiran tersebut meningkat kepada 10 orang.

"Virus ini jelas berpotensi untuk menjadi pandemik," kata Ketua Pengarah WHO, Margaret Chan semalam.

Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang berpangkalan di Geneva itu mengeluarkan satu kenyataan menggambarkan wabak tersebut sebagai 'kecemasan kesihatan awam yang menimbulkan kebimbangan antarabangsa', berikutan mesyuarat jawatankuasa kecemasannya.

Dalam kenyataan itu, WHO mengesyorkan supaya semua negara 'meningkatkan pemantauan terhadap wabak luar biasa penyakit seperti selesema dan pneumonia teruk'.

Di Mexico, 13 kes baru dilaporkan dalam tempoh 24 jam lalu dan sejumlah 1,324 pesakit yang mengalami tanda-tanda selesema sedang disiasat, kata Cordova semalam.

Kerajaan Mexico telah memperketatkan langkah-langkah kecemasan yang baru dikenakan kelmarin.

Arahan terbaru Presiden semalam meliputi langkah untuk mengasingkan mereka yang dijangkiti virus H1N1 itu serta memeriksa rumah mereka.

Di AS, pihak berkuasa kesihatan di negeri Kansas mengesahkan dua kes selesema *censored* semalam, seorang daripadanya masih sakit manakala seorang lagi sudah pulih.

Awal semalam, pegawai di New York melaporkan, lapan hingga sembilan pelajar di sebuah sekolah di bandar raya ini disyaki menghidapi selesema *censored* walaupun keputusan ujian belum diperoleh.

Sementara itu, seorang krew kabin British Airways dirawat di sebuah hospital di London kerana menunjukkan 'tanda-tanda selesema' selepas tiba dengan penerbangan dari Mexico City.

"Memandangkan jangkitan berlaku di banyak komuniti berlainan, kami tidak fikir virus ini boleh dibendung," kata Anne Schuchat daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di AS.

Seorang lagi pegawai CDC, Dave Daigle berkata, sejenis virus selesema burung, dua jenis virus selesema *censored* dan sejenis virus manusia telah bergabung buat kali pertama.

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/


Last edited by Jay on Thu May 07, 2009 8:22 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Tue Apr 28, 2009 7:50 pm

Empat langkah mencegah


KUALA LUMPUR 26 April - Kementerian Kesihatan akan menguatkuasakan serta-merta empat langkah bagi mencegah wabak selesema *censored* daripada menular ke negara ini.

Langkah-langkah tersebut ialah:

* Melaksanakan pemantauan bersama Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) terhadap situasi terkini wabak itu bagi memastikan tindakan proaktif dapat diambil untuk melindungi kesihatan awam di negara ini.

* Meminta pengamal perubatan termasuk di sektor swasta mengambil langkah berjaga-jaga terhadap kes-kes yang mempunyai tanda-tanda 'penyakit seperti selesema'. Ia termasuk kes rawatan yang mempunyai gejala penyakit radang paru-paru yang teruk dan individu yang pernah melawat Mexico, California atau Texas selepas 17 April lalu.

Pengamal perubatan diminta memaklumkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah terdekat dengan serta-merta melalui telefon untuk tindakan pencegahan dan kawalan.

* Melakukan saringan tanda-tanda jangkitan selesema *censored* di semua pintu masuk negara ini untuk pelawat atau warga Malaysia yang pernah melawat ke Mexico, California atau Texas selepas 17 April lalu.

* Membuat kenyataan akhbar dari semasa ke semasa mengenai situasi wabak itu untuk maklumat orang awam dan langkah kawalan serta pencegahan yang diambil oleh kerajaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican bagaimanapun meminta orang ramai tidak risau dengan keadaan di Mexico dan Amerika Syarikat.

Menurutnya, pihak berkuasa di negara *censored* telah bekerjasama dengan WHO untuk mengambil langkah pencegahan dan kawalan wabak itu daripada menular ke luar negara.

"Tindakan kerjasama perkongsian maklumat serta langkah pencegahan dan kawalan sedang diambil oleh Kementerian Kesihatan dengan pihak WHO," katanya.

Menurut Dr. Mohd. Ismail, orang awam yang ingin mendapat maklumat lanjut berkaitan wabak selesema *censored* ini boleh menghubungi talian 03-88810200 atau 03-88810300.

"Maklumat berkenaan wabak selesema *censored* juga akan disediakan di laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.my mulai minggu ini," katanya.

Semalam, agensi berita asing melaporkan seramai 81 orang maut di Mexico akibat penyakit selesema, dengan 20 daripada kematian itu disahkan berpunca daripada sejenis wabak baru selesema *censored*.

Penularan wabak baru itu mencetuskan kebimbangan kerajaan Mexico dan pihak berkuasa telah mengarahkan penutupan sekolah, muzium, perpustakaan dan teater bagi membendung penyebarannya.

WHO dalam kenyataannya pula berkata, sesetengah kematian itu disahkan disebabkan oleh virus H1N1 yang tidak pernah dikesan sebelum ini yang menggabungkan virus *censored*, burung dan manusia.

Tanda-tanda selesema *censored* menyamai selesema biasa iaitu demam, batuk, hidung berair dan lenguh anggota badan dan setakat ini tidak terdapat vaksin bagi wabak terbaru itu.

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Tue Apr 28, 2009 7:50 pm

Kerajaan berhubung rapat dengan WHO

KUALA LUMPUR 26 April - Malaysia akan berhubung rapat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk memantau situasi wabak selesema *censored* bagi mengelakkannya daripada menular ke negara ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, pihaknya amat mengambil berat dan memandang serius wabak tersebut yang kini melanda Amerika Syarikat (AS) dan Mexico.

"Kita akan membuat pemantauan yang rapi sepenuh masa serta mengambil langkah yang cepat dan terperinci agar ia tidak merebak ke negara ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tiong Lai berkata, langkah tersebut amat penting kerana wabak selesema *censored* boleh merebak dengan cepat termasuk jangkitan sesama manusia.

"Oleh itu, saya menyeru orang ramai supaya segera berjumpa doktor sekiranya mempunyai simptom seperti batuk, demam dan sakit badan," ujar beliau.

Menurutnya, Kementerian Kesihatan telah mengambil beberapa langkah berjaga-jaga termasuk menubuhkan bilik gerakan untuk memantau dan mengawal wabak selesema itu.

"Bagaimanapun setakat ini, tiada kes jangkitan wabak selesema *censored* dilaporkan di negara ini," kata beliau.

Semalam, agensi berita AP melaporkan seramai 81 orang maut di Mexico akibat penyakit selesema, dengan 20 daripada kematian itu disahkan berpunca daripada sejenis wabak baru selesema *censored*.

Setiausaha Kesihatan Mexico, Jose Angel Cordova berkata, sekurang-kurangnya 1,004 yang lain pula sakit dipercayai akibat penyakit yang sama.

Penularan wabak baru itu mencetuskan kebimbangan kerajaan Mexico dan setakat ini tidak ada vaksin bagi selesema terbaru itu.

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Tue Apr 28, 2009 7:51 pm

Selesema *censored* kian ancam nyawa penduduk duniaKebanyakan negara ketat kawalan bagi mengekang penularan

BANDARAYA MEXICO: Kebanyakan negara di seluruh dunia bertungkus lumus semalam untuk mengetatkan kawalan di pintu masuk negara masing-masing bagi mengekang penularan virus selesema *censored* yang sudah membunuh 81 orang di Mexico dan menjangkiti 12 orang di Amerika Syarikat.

Dalam perkembangan terbaru, pihak berkuasa di New Zealand mengesahkan 10 pelajar negara itu yang baru pulang dari Mexico menghidap selesema *censored* dan sudah dikuarantin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam meminta semua negara meningkatkan laporan dan pengawasan ke atas penyakit itu selain menyelaraskan tindak balas untuk mengekangnya.

Kes baru selesema *censored* disahkan di Kansas dan California, selain Texas dan disyaki menular di New York. Namun pegawai berkata mereka tidak tahu sama ada kes di New York adalah daripada jenis yang merebak dari Mexico itu,

Sementara itu, Presiden Mexico memperoleh kuasa tambahan semalam untuk mengasingkan penduduk yang dijangkiti virus selesema *censored* ketika pihak berkuasa berusaha keras mengekang penularan wabak itu.

Seramai 1,342 orang sakit akibat penyakit maut itu sejak 13 April lalu, menurut perangkaan yang dikemas kini lewat kelmarin oleh Setiausaha Kesihatan Mexico.

Tentera dan pekerja kesihatan Mexico meronda di lapangan terbang dan stesen bas ketika cuba mengasingkan penduduk yang mungkin dijangkiti penyakit itu, ketika semakin jelas kerajaan bertindak lambat untuk bertindak balas terhadap penularan itu pada Mac dan awal April lalu.

Malah tindakan mengasingkan pesakit mungkin tidak menghalang penyakit itu merebak, kata pakar epidemiologi.

Sebanyak 24 kes baru dilaporkan di Bandaraya Mexico saja semalam, yang menyaksikan pihak berkuasa menggantung sekolah dan semua acara umum sehingga notis selanjutnya. Lebih 500 acara, termasuk konsert dan sukan, dibatalkan di bandar raya dengan 20 juta penduduk itu.

Pihak berkuasa Mexico mengarahkan sekolah ditutup di ibu kota dan negeri Mexico serta San Luis Potosi sehingga 6 Mei ini, manakala Gereja Roman Katolik mengumumkan pembatalan perhimpunan pada hari Ahad di bandar raya itu.

WHO semalam mengisytiharkan wabak selesema itu sebagai sesuatu yang perlu diberi perhatian oleh masyarakat antarabangsa.

Ketua Pengarahnya, Dr Margaret Chan mendesak semua negara memantau dengan rapi sebarang kejadian selesema.

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Tue Apr 28, 2009 8:04 pm

...bisik kenyataan akhbar from KKM Jay?
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Uchu Beliau
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 739
Age : 36
Location : DI MANA BUMI DI PIJAK
Job/hobbies : DRESSA KAMPUNG 81
Humor : CAKAP TAK SERUPA BIKIN
Points : 68
Registration date : 2009-01-12

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 11:30 am

stakat tok da kabar d thai
Back to top Go down
View user profile
apai bidah
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 762
Age : 34
Location : KK BT NIAH,MIRI SWK
Job/hobbies : complete 3P
Humor : ANANG MACAM2 SIMPONG TERUS
Points : 47
Registration date : 2008-10-18

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 11:56 am

pupuskan skali jak la jelu nya..........
Back to top Go down
View user profile http://www.goggles.com
apai bidah
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 762
Age : 34
Location : KK BT NIAH,MIRI SWK
Job/hobbies : complete 3P
Humor : ANANG MACAM2 SIMPONG TERUS
Points : 47
Registration date : 2008-10-18

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 11:56 am

pupuskan skali jak la jelu nya..........
Back to top Go down
View user profile http://www.goggles.com
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 12:59 pm

apai bidah wrote:
pupuskan skali jak la jelu nya..........

anang chak....tusah nadai jelu nya arrrr...... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
apai bidah
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 762
Age : 34
Location : KK BT NIAH,MIRI SWK
Job/hobbies : complete 3P
Humor : ANANG MACAM2 SIMPONG TERUS
Points : 47
Registration date : 2008-10-18

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 1:06 pm

YA AMAT GA.........MAJAK NGUNDANG PEMEDIH.......MAR NDAR GA........JELU TU PUN BUKAN SEMUA BLEH MAKAN BAH.....
Back to top Go down
View user profile http://www.goggles.com
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed Apr 29, 2009 1:13 pm

hihihi.....itu betuk itu.....hihihi..bukan semua boleh makan......
**nama berita chak**

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Thu May 07, 2009 8:22 pm

Lelaki disyaki kena H1N1 makin pulih

KUCHING: Keadaan lelaki tempatan yang disyaki dijangkiti virus Influenza A (H1N1) sekembali dari Amerika Syarikat serta ditempatkan di wad pengasingan Hospital Umum Sarawak (HUS) bagi rawatan lanjut kini dilaporkan semakin pulih.

Difahamkan, lelaki berusia 31 tahun yang berasal dari Muara Tuang, Samarahan berkenaan perlu ditempatkan sementara di wad berkenaan sehingga keadaannya stabil sebelum dibenarkan pulang ke rumah.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Dr. George Chan Hong Nam, berkata lelaki berkenaan di jangka dibenarkan pulang dalam dua atau tiga hari lagi dengan rawatan selesema biasa.

"Arahan kuarantin rumah tujuh hari ke atas 22 individu yang pernah bertemu dengan lelaki berkenaan sejurus dia pulang dari Amerika Syarikat pada 1 Mei lalu turut ditarik balik oleh jabatan kesihatan," katanya.

Tinjauan Berita Harian di wad pengasingan HUS pagi semalam mendapati hanya kakitangan perubatan yang lengkap berpakaian anti virus dan memakai topeng dibenarkan masuk ke wad bagi melakukan rawatan susulan dengan ahli keluarga lelaki berkenaan masih tidak dibenarakan bertemunya.

Kira-kira jam 9.30 malam Isnin lalu, lelaki warga tempatan yang berkunjung ke Amerika Syarikat bermula 24 April hingga 1 Mei lalu terpaksa dimasukkan ke wad pengasingan HUS selepas dia mengadu demam, sakit tekak, batuk dan sesak nafas.

Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Ismail Merican, malam kelmarin, mengesahkan ujian virologi ke atas sampel lelaki berkenaan menunjukkan dia tidak dijangkiti virus H1N1 dengan pihak hospital sedang memberi rawatan lanjut ke atasnya.

Sumber Berita Harian memaklumkan, beberapa ujian lanjut masih perlu dilakukan kakitangan perubatan HUS walaupun ujian awal ke atas sampel air liurnya di Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Kuala Lumpur kelmarin, negatif.

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
drifter adrenaline

avatar

Male
Number of posts : 20
Age : 33
Location : HkL
Job/hobbies : AMO U29
Humor : "Race,Rally,Research" MME proton R3 Drift
Points : 20
Registration date : 2009-04-30

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Thu May 07, 2009 8:32 pm

udah discharge bakih nya ari medical iso hus kemari....result negative...juz tro jak....akai anang ngapus jelu nya....ukai salah jelu nya par even cdak who mpu udah ngesah ka pekara tok.....cukup nyamai jelu nya u...no 1
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Thu May 07, 2009 9:21 pm

....SARAWAK MASIH CLEAN & CLEAR....
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 35
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed May 20, 2009 1:00 pm

Jelu nyak nadai salah.Anang menghapuskan jelu nyak.Nadai disembelih gawai ila.Ku ngai makai chapi maia gawai. nda nyamai...........Nda pia ko d unggal Gong?
Back to top Go down
View user profile
apai bidah
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 762
Age : 34
Location : KK BT NIAH,MIRI SWK
Job/hobbies : complete 3P
Humor : ANANG MACAM2 SIMPONG TERUS
Points : 47
Registration date : 2008-10-18

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Wed May 20, 2009 3:12 pm

sokong 1000000000000000000%........he...ee...pending ya.............
Back to top Go down
View user profile http://www.goggles.com
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 36
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   Thu May 21, 2009 10:50 am

nya ndang amat par

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: INFLUENZA A H1N1..   

Back to top Go down
 
INFLUENZA A H1N1..
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Admin Shout :: Pengumuman-
Jump to: