Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sat May 17, 2008 11:27 pm

hello geng2 AMO swak semua. tok aku ada topik baru harap kita orang dpt meri pandangan lah. pesakit tak respect staf dan peraturan klinik. maksud saya adalah seperti berikut.
1. datang klinik terus pegi farmasi/ dispensari then minta ubat tanpa register atau jumpa AMO.
2. jenis sik sabar, sudah tunggu depan pintu walaupun kita( AMO ) tengah check patien lain.
3. jenis yang masuk terus dan potong giliran patient lain.
4. datang ke klinik lepas OH bukan untuk kes emergency pun tp takat rhinitis atau kes urti
5. minta ubat lebih walaupun kita telah beri jumlah yang secukupnya.
6. merokok dikawasan klinik walaupun tahu kawasan klinik adalah tempat larangan merokok.
7.time on call, diaorang (patient) pegi ke kuarters staf on call bukan nak bagi salam pun, takde bunyi lansung tiba2 dah kat depan pintu. ada pulak bukan nak ketuk pintu tapi mengintai dulu dari celah tingkap, ada pulak terus jak buka pintu.
8. buat bising di klinik dan mengganggu ketenteraman klinik, staf dan pesakit lain.
9. suka hati jak merayau dalam klinik dan ruangan pejabat staf walaupun sudah terdapat tanda larangan masuk.
10. kaki sick leave!
dan panjang agik lah senarai tok. sapa nak tambah tambah lah. bukan nak memburukkan pesakit lah. tapi kita ada peraturan dan undang2 yang harus di ikut. masa saya baru jak pegi KK Roban, memang agak kronik jua lah perkara diatas tp lama2 tu saya selalu brush/ tegur patient then ada kurang sikit lah. problem nih memang berlaku lah kat semua klink. so sapa2 yang ada pandangan atau idea tentang hal nih share lah dengan rakan lain.. kita cuba cari jalan settle hal nih. camne pulak kita orang buat kat klinik kata orang?
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 1:21 pm

Perlu ada kesabaran yang tinggi bila handle patient yang bersikap begitu.. kadang2 waktu on call sampai nak roboh pintu di ketuk bila ada kes.. ada pula datang lepas waktu pejabat setakat nak check BP jak. Sapa yang tak manas. Nasib ler aku ni jenis penyabar. Apa pun ni lah asam garam , pahit maung yang PPP kena telan bila menjalankan tugas. PPP bukan nak minta respect org masyarakat, tetapi mmg kewajipan kita menjalankan tugas. Maklum ler kebaikan dan keburukkan PPP yang bertugas hanya dapat di nilai oleh masyarakat setempat.. ( Masyarakat lebih pandai menilai sikap PPP berbanding dengan bahagian management).
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 4:02 pm

sabar memang sabar bos. setakat nih belum agik la nak melenting kat patient nih. most of the time aku tegur and advice dia orang nih.. so setakat tok ok lah sudah kurang dah benda ni. camne pulak ngan member kita kat tempat lain? camne u orang handle patient kita orang geng?
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 4:41 pm

TAMPAR JAK PALA PATIENT NYAK ENTI IA ENDA NINGA JAKU.......
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 5:37 pm

ne ulih suka ati tampar pala orang roy! u pulak camne handle patient spesies cam tok?
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 5:41 pm

STAKAT TOK NADAI,,ORANG DITOK KELALU BEGANTUNG NGAU KELINIK...SAKIT MIMIT2 DATAI KLINIK...

TABIAT SIDA IA ENDA ULIH DIUBAH...(MERAYA JAKU IBAN)
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 6:43 pm

untung nuan diak!
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 8:19 pm

nama kebuah???

ulih jaku sensitif dtok kini....
Back to top Go down
View user profile
musrgmude



Number of posts : 23
Points : 6
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 9:39 pm

Mun di klinik tempat aku keja ( Lingga ), so far sikda masalah gilaklah. Mun adapun aku boleh slow talk dengan ketua kampung di sia. Aku rasa ko pun boleh bincang dengan ketua kaum sia tentang masalah ko. Tapi ko mesti rapat dengan org besar2 ya. Ambik ati cdaknya. Padah dengan cdak etika kerja kita peraturan dll lah. Buat masa tok ko sbr lok jgn nganok lebih gilaklah, coba ikot pesan aku tek, ambik masa ckit sbb ko gi baru sia nak.
-Rapat dengan bos org kampung, and then slow talk-
( mun sik dpt juak, tahun depan transfer )
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 10:59 pm

dtok bisi dah tubuhkan panel penasihat,orang kuat2 semua,pengulu nyadi pengerusi,bkaban ngau ceo daerah igan tok,support ulih YB pegai igan tok so far nadai gak aktiviti bkaitan ngau klinik,,muskil3...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 11:20 pm

aku kinek tok memang dah kurang lah masalah ya. sik pernah la aku mok nganok patient tok. dulu before aku tranfer sitok memang kronik la. tp kinek tok dah kurang. ppkk sitok sik aktif, wkk pula sik sampai 50% yang aktif. nak padah ngan penghulu atau ketua kampung ish sidaknya agik lebih lebih amik kesempatan salah guna kuasa. pegi klinik main mintak jak ubat. itu dulu lah, kinek tok sikda gik.
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 11:28 pm

Perbincangan dengan ahli panel penasihat kesihatan kampung penting agar mereka dapat berbincang dengan penduduk kampung masing2.. bila setipa kampung ada meeting mereka kan bawa usul berkaitan dengan masalah ni...maka gejala minta ubat akan dikurangkan...itu lah penting Panel Penasihat ni... Kepada Roy B syabas krana sudah ada panel... apa lagi aram meh kitai mudik perau panel penasihat tok... ngagak aktiviti maik sidak terlibat sma. udah nyak bergambar kan sida agar sida atasan nemu kitak diak aktif.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 11:54 pm

thank you...bedau nyak ungal warga emas bedau dirasmikan agi..g begantung...g blur sebenarnya..
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Mon May 19, 2008 11:57 pm

relax...lubah jak.. step by step... sebelum berjalan belajar merangkak dahulu ko org... aku suba blur meh... tapi aku minta pendapat semua staff lok laban aku empu nadai pengalaman dalam program tok. Just rujuk pada buku Panduan jak aku..
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 12:03 am

TQ ngagai bala kaban mupuk aku uu..malam ari tok.pagila berandau baru udah gantung kimbong kami ditok.bye
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 12:09 am

wokey... harap222 nuan enda di kacau sida patient... eeee... takut nuan ringat laban nadai respect nuan.... mun iya terjadi luahkan ke blog ini k....
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 3:02 pm

relax ndy, time kami student suba pun baka nya ga. sampai tama ke bilik ngangau kami maya on-call.

da budaya pt cdak roban kenya. apa kata u inang ukui ja, angsa ka. ngambi org datai bisi ga 'doorbell' kitai.

betul kata u, pt kat sana mana peduli u kakitangan kerajaan. suka hati ja minta ubat lebih. chief complain lain, tapi minta ubat lain, byk lagi tu. fade up i kadang2 kat farmasi u sana tu.

i pun tau cam ne nak tolong u ndy, sebab i da rasa tempat u tu dulu. sorry auk.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 3:11 pm

oh ya, satu cerita menarik masa i kat kk roban dulu,

i ngan cip Geraman pernah jd bomoh kat klinik.

datang pt, "nama hal deh" ko deresa. "ndaii, pansat utai aa." ko pt. Shocked bayangkan, pansat utai (passed by thing) pun datai cari deresa, 'iya ngumai katai tok manang ka' ko cip Geraman. last2 diagnos sebagai accetis ja la.

pansa utai pun datang klinik kan. u da jumpa pt cam tu ndy?
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 3:54 pm

sebenarnya time student pun aku praktikal kat sitok. 3 bulan. then bila keja kena sitok gik. pt cam ya belum gik jumpa, harap sikda jumpa la kat sitok tapi kat A/E dulu ada. aku ON time ya datangla patient tok padah ya mimpi benda si bagus lekak ya kena histeria. so aku jd father pula kat A/E. sembahyang patient tu, lawak lawak..
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 8:33 pm

tadi aku bisi berandau ngau pengerusi panel,pengulu kmp igan, ka ngaga meeting perlu gak duit,ulih PKB meri duit kah......udah nyak lg,ka meri talk ngagai patient perlu duit gak..properser keni cr nganjung ke sma abdulhan??
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 10:38 pm

bisi USP kitak diak You... Roy... nadai kena kompen leik ka? eeee...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 10:44 pm

cih lain cerita pulak 2 ekor tok!
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 11:37 pm

nadai..berandau pasal ka start progaram tok...g busy maya tok ka gawai..bala mensia di asuh exercise sida g nemu,ka disco maya gawai..
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Tue May 20, 2008 11:41 pm

akih salah chanel kitai berandau tok.... tukar ke channel Program2 klinik...
Back to top Go down
View user profile
U-D



Male
Number of posts : 5
Location : J.K.N.S
Points : 0
Registration date : 2008-05-30

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri May 30, 2008 6:45 pm

itulah masalah pesakit dan relative nya....masalah diaorang jer nak kita ambik tauk..masalah kita...siaper nak settle...

dah bagus benar mun sidak baik diubat kita...nak ngucap terimak kasih pun payah mun keluar dari OPD, muka mengus skali jak...

tapi...kadang2 mun patient ye dari kalangan medical staf lagi cerewet....maklumlah...tak semua macam tu..ader gak yang OK...

patient jugak suka bawa mulut (kalau tinggal kat rumah kan bagus)...kalau pegi klinik ni cakap cam ni.cam tu..dresa klinik tuk mangah lah...jaik lah...sik nyentuhnya langsung lah (sik meriksalah),,,mun pegi klinik lain agik..madah kiter gik yang sik bagus...memang talam 2 face,,,,sik lain sik bukan dengan kata lain (PESAKIT PUN BODEK DRESA) .,,,hahahahaahh
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   

Back to top Go down
 
Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.
Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Doctor - patient communication...
» Public Hospital Private Patient
» SELF-FUNDED therefore uninsured PLEASE help please
» Problems with nausea 5 weeks post op
» The Hands of Alzheimer's Patient

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: