Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Penggunaan ICT dikawasan luar bandar

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 1:29 pm

mbal ke diak meh ungal....

anang complain pangan diri...nemu..tanyak aku ngena ia angat keyboard tok lg awak ke sama angat.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 1:53 pm

hello toyol, apakata kalo u jd instructor kursus ICT ni. u sudah advance maa.. aku support dari belakang jak.
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 2:31 pm

Betul tu... mun terer udah apa kata Si Toyol apply dengan sukarela minta anjurkan kursus penggunaan ICT d luar banadar.. apa guna nye kalau ada ilmu tapi tak konsi... itu lah guna nyer kita kursus.. Anjurkan Kursus ICT bagi mereka yg gunakan USP k. Nescaya apa yang you komenkan hal berkaitan PPP tidak pandai guna teknologi akan kurang...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 3:08 pm

kahkahkah cuma jak kena brush oscar. tongue apakata kalau buka CC jak kat luarbandar. bole bisnes woo.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 3:19 pm

mauh lah bala toyol,antu tinggi,antu kokrel...pontianak datai ngulu kursus ICT tok...

padah ngagai PPP bukai,,program ti baru tok..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 3:23 pm

tak salah pakai untuk tujuan peribadi kemudahan tu semua tapi kena berpada pada lah. bulak orang ya mun nya padah nya sik pernah pakai USP ya surf web lain.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 3:29 pm

amat sokong...

enti orang engai meda aku surf internet,lg aku nyual kali USP,jual besi burok.
Back to top Go down
View user profile
toyol2000

toyol2000

Number of posts : 41
Points : 0
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 4:11 pm

hahahaha...........jangan jual besi buruk tapi pakai batu pukat di sungai Basketball ...........USP sebenarnya memang untuk kegunaan petugas dan public sebab tu dia orang bagi internet free untuk 5 tahun Twisted Evil Evil or Very Mad selamat surfing hehehehehehehe
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 4:15 pm

enda nyadi gak...kali USP tok besai amat kena kenduri baru cun..nemu kali kitak..KUALI...kakakak
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 6:50 pm

pa hal free 5 tahun geng? share ler informasi iya..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 10:41 pm

panduok janik dalam ya, aok toyol? pa hal free 5 tahun? apa gik info pasal USP tok?
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 10:49 pm

panjai amat karak tudah ungal tok pening pala aku macha..

hantar terus memo ngal..pekeliling baru piak ia..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 11:33 pm

ngelu pala makai stemetil.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 23, 2008 10:19 am

ngal gary sia,bala antu datai ngulu ICT tok mabuk tuak..
Back to top Go down
View user profile
toyol2000

toyol2000

Number of posts : 41
Points : 0
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 23, 2008 10:53 am

Nak tahu apa sal USP lima tahu jak.......

USP adalaha ilham KTAK dan dilakasanakan oleh pihak jkr.......diselengarakan oleh telekom pada USP 1 tapi diambil alih oleh mazis pada USP 2 dan kembali diambil oleh telekom balik pada USP 3 dan seterusnya.

USP mengunakan satelit measat 1 ( C Band ) sebab tu tak ada efek kalau cuaca tak baik tak macam astro pakai measat 2 ( KU Band ).......so jangka hayat measat 1 pada masa pelancaran USP pada tahun 2003 cuma tinggal 5 tahun jak sebab tu USP waranty sampai 5 tahun jak maksud nya tahun ni lah ia expired...tapi tu agak2 dia orang jak......

Tambahan lagi ada delay kalau pakai USP terutama telefon pejabat sebab jauh signal tu nak keatas sana baru balik sampai kita kalau tak silap saya 2 saat delay kalau call......tu lah kalau nak cakap pakai fon jangan serentak....mesti seorang cakp yang seorang pula dengar.....hehehehe macam radio call lah....roger and out.......cau
Back to top Go down
View user profile
Roslan
Admin
Roslan

Male
Number of posts : 190
Age : 37
Location : KK Beluru Miri
Job/hobbies : Penolong Pegawai Perubatan U29
Humor : I Love Mr. Bean And Cartoons
Points : 15
Registration date : 2008-02-19

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 23, 2008 12:48 pm

salam sejahtera buat saudara renndy ryan...pernahkah anda mendengar dimana kerajaan menggalakkan rakyat malaysia membuat blog sebagai media perhubungan dan juga berkongsi pendapat?saya sebagai tuan milik portal ini merasakan tidak ada salah nya jika wujudnya web forum ini utk tujuan baik.asalkan kita sebagai PPP mampu menggunakan kemudahan ICT seperti mana sektor - sektor awam yang lain.Saya harap dengan platform seperti yang saya wujudkan ini,supaya dapat kita berkongsi maklumat dan juga informasi terkini.

bagi sesiapa yang ingin membuka web forum seperti ini, saya sedia membantu anda.untuk pengetahuan semua, di klinik saya tidak ada mempunyai kemudahan internet seperti rakan-rakan yang lain.saya terpaksa pergi ke cyber cafe utk check email dan juga web portal ini.jadi gunakanlah kemudahan yang ada dengan baik dan untuk tujuan pembelajaran.

harap semua bertenang ok..berfikirlah secara rasional...

jangan gadoh2...tak baik,kekalkan prestasi web portal ini bagi mengangkat martabat PPP

Thanks,
Roslan
Web Master
Back to top Go down
View user profile http://deresa.forumotion.com
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 23, 2008 7:30 pm

Begitu kah... TQ kepada en TOYOL kerana info yang beliau kongsi bekenaan USP ni.. kepada rakan yg pake USP .. kerana mengikut kenyatan si TOYOL tu.. saya nasihatkan gunakan lah kemudaha USP anda dengan berabis- abisan tak kira siang malam... on ajak generator anda dan buat lah pangilan out seberapa mungkin kerana kemudahan ini akan tamat tak lama lagi... hahaha... joke aje... ( Kalau la si toyol nyatakan itu tadi benar , maka perhubungan anda melalui dunia IT ni akan gelap)..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 23, 2008 10:52 pm

bukan apa Lan, aku tanya aja sebab aku ada terbaca dalam dasar keselamatan ict kkm, nya sebut mun mau polah web atau forum mesti ada kebenaran bertulis dari ketua jabatan. aku ragu2 ja, ne la tau kita kena ban pula kelak. hehhe. lagipun kita guna gelaran rasmi kita PPP dalam web ni, dan secara lansung gelaran kita ya berkait secara lansung dengan KKM. tapi mun sidak sik ada padah apa2 aku ok aja. nang bagus benar kau polah web tok. at least kita PPP di swak dapat connect dengan each other. dapat juga kita stay in touch ngan member sama intake disamping ya dapat member baru di kalangan rakan PPP kita. aku calonkan ko sebagai PPP paling kreatif untuk tahun tok? macam mana kawan2 kita calonkan Roslan Salleh sebagai PPP paling kreatif tahun 2008. setuju tak?
Back to top Go down
View user profile
Roslan
Admin
Roslan

Male
Number of posts : 190
Age : 37
Location : KK Beluru Miri
Job/hobbies : Penolong Pegawai Perubatan U29
Humor : I Love Mr. Bean And Cartoons
Points : 15
Registration date : 2008-02-19

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 25, 2008 2:08 pm

huhu...aku tok x la kreatif.cuma aku trfikir jak,knk ppp swk xda laman web sendirik.tanpa ktk org,web tok pun xkan meriah mcm tok.
Thanks to u all sebab support web forum tok.mun ada idea2 baru,message jak aku ok.
Back to top Go down
View user profile http://deresa.forumotion.com
Rie@HeartBreak7
Moderator
Rie@HeartBreak7

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 25, 2008 10:36 pm

AFUNDI ROSLAN. i sokong tu, at dapat juga kita keep in touch walaupun bertugas kat tempat jauh2 kan? ya la guna nya teknologi, bukan untuk tgk blue ja~
Back to top Go down
View user profile
tukulbesi

tukulbesi

Number of posts : 15
Location : Sarawak
Points : 0
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 25, 2008 11:38 pm

Toyol..... ada advance USP...I tahu toyol ada pergi semenanjung belajar pasal Microsoft Office dan Blog..
I pernah tengok you toyol...
Tolong promosi forum kita pada PP lain...baru banyak idea...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 27, 2008 9:59 pm

iklan kan kat TV baru laku forum tok.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
Roy.B

Male
Number of posts : 991
Age : 34
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 28, 2008 4:40 pm

nama utai ko bakih tok,mbal ke diak meh ngal..kala orang enda meda..

aku mupuk duluk ok..mupuk dl ngal.pulai aku tok,ila kitai berforum baru,ngetu dl meh.ok
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 28, 2008 5:17 pm

Kepada member yang tak balik gawai .. on ajak ler PC tu time Gawai ni... nanti aku kirum Penganan Jala..
Back to top Go down
View user profile
babaitoni2006

babaitoni2006

Number of posts : 19
Points : 0
Registration date : 2008-05-06

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri Jun 13, 2008 12:38 pm

Allo geng2 PPP semua !!!

Nak kongsi sikit mengenai USP dan bukan TPC...

USP dibekalkan oleh Kementerian Tenaga Air dan Komunikasi (KTAK) untuk kegunaan ORANG AWAM bagi merapatkan jurang digital bagi masyarakat luar bandar. Ia dipasang di semua Perpustakaan Desa(PD) dan selebihnya di Klinik Kesihatan (KK).
Di Kapit, projek USP yang dibekalkan bermula dari Fasa II(MAXIS) dan Fasa III(TMB). Apa pun mereka tetap diuruskan oleh JKR sebagai pengurus pentadbiran/pakar perunding projek USP.
Saya memang menyokong apa yang diajukan oleh Hj Haderi mengenai salah guna USP di Kapit oleh staff2 yang tak tau mengenai tujuan USP ni. Tetapi kalau disalahkan 100% tak boleh juga. Semasa saya sendiri di KK yang ada USP ni, bil KK saya paling banyak adalah pada purata RM150 sahaja sebulan. Itu pun jika saya ada membuat konsultasi dengan Pegawai Perubatan jika ada kes yang perlu dirujuk untuk di MEDEVAC. Tetapi memang tak betul sebab ada KK yang jarak tak jauh dari PKB tetapi bil sampai RM2000 sebualan !! Dan apabila pihak perunding JKR menyemak laman web yang dilawati uisshhh.. sungguh hebat sekali.
Itu satu perkara.
Perkara penghantaran laporan dari KK. Dulu kami diarahkan untuk hantar pakai email. Jadi saya pun cubalah hantar. Dua minggu lepas tu saya semak email PKB, EMAIL TIDAK DIBUKA PUN !!! Tidak ada orang yang ambil perhatian. Tetapi bila mesyuarat semua nak menegak benang basah.
Jadi harapan saya, bagi Tuan2 yang berpangkat besar di opis. Buatlah taklimat untuk mereka semua. Kasihan juga kalau ada yang tak tau pakai email. Cuba dulu 1 or 2 bulan barulah tengok hasilnya. Dan yang paling penting sekali. Ada staff di PKB yang tukang buka email centre dan download laporan yang dihantar !
Yang kedua, jika ada apa2 berita yang perlu centre ni mesti email mereka di ulu ni cepat2
Yang ketiga, orang di ulu ni pun mesti tahu peranan. bukalah email selalu.

Pesanan..
USP ni akan ditarik balik dari KK kerana orang di KK tak pernah pun ajar penduduk setempat mengenai benda IT ni. INGAT USP adalah untuk orang awam. Kita dari KKM hanya dipinjam tempat untuk diletakkan barang ni. Dan kita hanya meminjam untuk menggunakan barang KTAK ni!!!!

Jadi USP ni sebenarnya adalah minilik orang. TPC ni barulah hak milik Kementerian Kesihatan Malaysia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jadi pikir2 kanlah. Dari semua sudut. Jangan nak buat sepakan penalti jerrrr!!!!!!!!!!!
yeahhh EURO !!!!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   

Back to top Go down
 
Penggunaan ICT dikawasan luar bandar
Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Berkenaan IT :: Berita IT-
Jump to: