Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Penggunaan ICT dikawasan luar bandar

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
haderi tras



Male
Number of posts : 6
Job/hobbies : deresa
Points : 0
Registration date : 2008-04-19

PostSubject: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri Apr 25, 2008 2:54 pm

Aslkum dan salam perpaduan kepada warga PPP semua...memandangkan tak seorang warga PPP kita yang ingin mencuba topik ini, (terutama sekali PPP yang berkaliber sekarang) saya akan cuba buka laluan sedikit sebanyak mengenai keberkesanan pengguna ICT diperingkat KK kita. Saya tidak mahu memberi contoh dikawasan lain, tetapi dikawasan saya Kapit, hampir 100% KK mempunyai USP (KTAK), tetapi penggunaannya ( maaf kalau saya keterlaluan) begitu rendah sekali, malah tidak mencapai 10-20% untuk secara rasmi seperti menghantar laporan, menghantar surat atau email. Akan tetapi kalau diteliti jumlah penggunaan bil hujung bulan, wow ! ..PKB kapit bil telefon pun tak dapat lawan bil-bil telefon dari KK pendalaman ( antara RM 350- RM 600 sebulan ). Apa yg peliknya satu laporan bulan atau email tak ada saya terima tiap-tiap bulan dari semua KK. Saya rasa bukan PPP kita tak tahu pakai ICT, tetapi mereka ini menyalahgunakan kemudahan ini. Kita tak kira sangat kalau nak guna untuk benda lain. tetapi biarlah balance sedikit, guna juga untuk urusan rasmi... Saya tak tahu dikawasan lain seperti , Limbang, Marudi , Bintulu dan Miri...bolih tak member kita dari kawasan ini sedikit komen.. lol!
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Mon May 05, 2008 5:01 pm

Bagi saya, perkara ini perlu di standardize untuk semua kawasan. Tapi tidak salahlah kalau sesuatu kawasan ingin memulakan langkah kanan dan langkah2 perlaksanaannya mesti dikenalpasti terlebih dahulu agar sebarang kesulitan boleh di elakkan. Di antara langkah2 perlaksanaan bagi saya ialah:

1. Kekuatan line internet seperti bandwith mesti tinggi kerana jika server slow atau down kita tak dapat send file menerusi email. kedua, berapa besar saiz fail, kalau besar lambat nak send dan perkara teknikal yang lain kena dikenalpasti terlebih dahulu. Bagi saya masalah line ini memang berlaku, kita nak online pun kadang2 tak boleh sebab server slow....ini kan nak send file . Tapi tidak salah untuk mencuba.
2. Siapa pegawai yang menerima reten ( melalui email ) mesti dilantik dan serah tugas kepada dia. kalau dia tidak ada, siapa second man?...perlu ada. Takut nanti, email tidak dibuka bermakna reten tak ada...marahkan out station kenapa tak hantar reten? padahal dah hantar tetapi tak ada orang yang monitor......masalah juga......perkara kedua mesti ada orang yang bertanggungjawab handle tugas baru ini...
3. Semua pegawai yang terlibat mesti dipanggil bermesyuarat....beritahu semua...walaupun dah tahu tidak semua pandai guna komputer, disini perlu ada bengkel latihan....kena ajar anak buah yang tidak tahu hantar file melalui email dan sebagainya. Bila dah ada bengkel...dah training....maksudnya dah tahu...barulah boleh diteruskan rancangan ini. Kena ingat.....tak semua orang tahu menggunakan komputer....jadi pekara ketiga ialah latihan melalui bengkel kepada peserta yakni kakitangan outstation.
4. Galakkan peserta. cakap kena bersopan-santun, naikkan motivasi peserta. baru anak buah bersemangat nak ikut sesuatu yang dirancang oleh pihak atasan. Sesuatu rancangan tanpa sokongan semua peserta tidak akan bermakna. Di sini komitmen dari pihak atasan hingga ke akar umbi sangat penting, kena sokong-menyokong baru boleh berjaya.

Tapi langkah seribu memang bermula dari langkah pertama.
Back to top Go down
Rie@HeartBreak7
Moderator
Rie@HeartBreak7

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Mon May 05, 2008 5:18 pm

hai semua geng~ Very Happy tempat i sini(kuala lawas) x ada kemudahan itu la. hj. Han ada janji untuk buat sesuatu kat klinik i, tunggu ja la. kat bahagian limbang ni. yg i perhatikan cuma yg kat ulu2 saja yang diberikan kemudahan USP ni. itu pun diorang cakap line sana anggel2~ (bhs ngadam).

tp memang x dinafikan bhw penyalahgunaan internet ni berlaku di mana2 ja, even di jabatan kerajaan sekali. perkara tu memang x dpt dielakan la. (tradisi kata org.)

bagi i, internet tu la yang paling penting untuk urusan rasmi. (bagi yang tau nilai nya). kemudahan sperti itu sepatutnya dihargai betul2. mcm kami ni, mana rasa brg mcm tu. entah sempat ka x rasa kemudahan itu. (fixed line TM pun x da. - kesian kan, nama ja luar bandar.)
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 11, 2008 11:23 am

salam sejahtera sekalian, pada pendapat saya apa yang dikatakan tuan haderi tu memang ada betulnya. kalau nak katakan diaorang nih tak tau menggunakan kemudahan nih takkan bil melambung. tapi saya rasa perkara nih memerlukan perhatian di peringkat atasan. kita kena rujuk semula apa objektif USP di pasang di klinik2. dan perkara menghantar reten melalui email ni pulak memerlukan perbincangan/ mesyuarat sebelum dapat dilakukan. beberapa perkara yang patut dilakukan:
1. standardize atau penyelarasan bagi semua klinik yang ada USP.
2. 1 format borang online atau rekord perlu dibuat.
3. PKB sendiri mesti mempunyai email yang khas untuk menerima reten secara online. bukan menggunakan email SAMO y/m atau personal email.
4. bengkel atau kursus untuk memperkenalkan atau memahirkan diri mengenai penggunaan USP dan cara menghantar reten secara online harus diadakan.
5. satu arahan bertulis/ circular juga harus dikeluarkan untuk menjadikan perkara ini rasmi bukan setakat arahan dari mulut sahaja.
selain ini banyak lagi perkara yang perlu diambil kira. oleh itu sama-sama lah kita berbincang untuk mendapat penyelesaian yang baik.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 11, 2008 11:31 am

tuan anang bakanya memang betul. pasal kekuatan bandwith USP tu memang tak logik la. USP lebih kuat bandwith dari streamyx malah lebih laju lagi speednya. berkenaan saiz fail tu pun tak betul juga. ini kerana reten2 yang dihantar melalui online dalam bentuk html atau mungkin pdf. saya rasa reten dan surat-menyurat untuk sebulan di klinik tak sampai 5mb pun. kalau setakat fail besar tu berapa saat jak transfer. tak ada masalah.
mengenai perkara lain tu pulak memang betul lah.
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 11, 2008 5:49 pm

Saya tak setuju sekali apa yang si PPP Rendy umumkan tu.. Masalah penggunaan USP tidak perlu dipersoalkan.. kerana Klinik anda lengkap dengan segala kemudahan.Tpi bagaimana dengan kwn2 kita yang diulu nun dimana kemudahan tidak ada seperti yang anda nikmati sekarang ni. Dahlah sorang2 jak di ulu dan perkembanganhal dunia luar pun terbantut. So , dengan USP ni lah kita dapat berhubung ngan member2 kita agar tidak ksunyian .Dengan ni soal merasa sunyi di ulu dapat dikurangkan.Selain itu , penggunaan USP juga sebagai alternatif mencari sumber2 ilmu dan berita demi memajukan dan perkembangkan intelektual minda kita.Bukan nyer Katak Di Bwh Tempurung.
Back to top Go down
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Mon May 12, 2008 1:38 pm

saya rasa mrhallos salah intrepetasi/ salah faham akan maksud saya. saya tak kata USP tak patut digunakan oleh PPP di klinik. tp saya cuma menjawab persoalan Tuan haderi iaitu mengapa reten atau surat tidak dihanar secara online. mrhallos kena baca betul2 apa yang saya katakan diatas. saya cuma menjawab bahawa untuk melakukan perkara itu memerlukan penyelarasan dari peringkat atasan. saya tidak pernah mengatakan USP tidak penting.malah kalo saya sendiri kat klinik ulu pun saya akan guna USP tu untuk tujuan lain selain urusan rasmi. kerana salah satu objektif USP dipasang di klinik di pedalaman adalah untuk membolehkan staf di klinik untuk sentiasa tahu akan perkembangan dunia luar di samping sebagai satu cara untuk meningkatkan ilmu. apapun semoga awak memperoleh kefahaman dan jgn tersesat ajaran pulak. anyway selamat maju jaya.
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Mon May 12, 2008 4:46 pm

Klinik saya menggunakan TPC, kita selalu mengalami masalah server slow dan line tak kuat, kadang2 sampai tak dapat online, oleh itu menghantar laporan / reten / surat menggunakan online ini memang lama dah buat cuma tidak dapat dilakukan 100%. Maksudnya, kalau line bagus......boleh buat....kalau line tak bagus.....tak dapat guna. mana2 klinik guna TPC....tahulah apa maksud saya... Oleh itu, kalau nak gunakan kaedah ini 100% saya rasa agak sukar........bukan itu sahaja, PKB kat tempat saya juga selalu tak dapat guna internet.....bila nak guna internet kat PKB......selalu tak ada line.....siapa tak pernah mengalami masalah ini.....pembohong besar.....kadang2 sampai seminggu tak ada line.
Back to top Go down
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Mon May 12, 2008 10:46 pm

kita semua memang sedia maklum tentang masalah conection internet tu, memang betul jangankan TPC, streamyx broadband pun mengalami masalah yang sama. kadang2 tu lansung x dapat connect. selain itu faktor cuaaca memainkan peranan. USP menggunakan broadband melalui satelite seperti astro. so jika cuaca tidak baik atau terlalu tebal awan gelombang diantara satelite dan disc akan terganggu. itulah sebabnya perbincangan, penyelarasan dan mengkoordinasi tentang permasalahan ini harus dibuat dulu supaya segala kemusykilan, masalah, halangan seumpama itu dapat diatasi, dimengerti oleh pihak atasan.
Back to top Go down
View user profile
haderi tras



Male
Number of posts : 6
Job/hobbies : deresa
Points : 0
Registration date : 2008-04-19

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 13, 2008 3:27 pm

Salam muhibah seali lagi & selamat ketemu sekai lagi...ya say begitu gembir kerana dapat feedback dari tempat lain mengenai pengunaan USP ini ( BUKAN TPC...ya.. jgn salah tafsir). Itulah yg saya kehendaki...kita bukan nak cari kesalahan seseorang, apa yg saya maksudkn disini ialah, klu ada kemudahan tu,..gunakan untuk menyenangkan kerja kita di KK pendalaman,..klu ada masalah berkaitan dengan tugas harian, gunakan email, hantar masalah dengan DHO kita atau immediate supervisor kita, tak payah tunggu hujung bulan, atau nak memohon bekalan stationaries, supaya senang buat komitmen awal, kita sampai LPO dah sedia, jadi semuanya ini menyenangkan PPP kita yang jauh. Ada tefon pun jarang kontak klu ada masalah. Jadi pergunakan kemudahan yang disediakan dengan sepeuhnya..kita lihat tempat yg tak ada USP, mereka begitu kepingin nak kemudahan ini...apa yg saya merasapelik sekali ialah..kadang2 saya tanya staf kita..hei a mana u dengar berita sesuatu ini,..dia jawap, dari member e-mail saya,...pelikkan ! u dapat e-mail kawan u, mengapa tak email yur immediate supervisor klu ada masalah tentang gent set rosaklah, OB injin rosaklah dsb. Semoga penggunaan ICT di KK diguna dgan betul & manafaat....ya...salam tuk semua PPP seantiro Sarawak. Jangan menyesal menjadi PPP,klu u rasa menyesal..jgn tunggu-tunggu resign awal...cari keja yg u all fikir lebih elok...saya menunggu masa tuk berdikari sahaja..... lol!
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 13, 2008 8:57 pm

salam sejahtera buat rakan seperjuangan sekalian. sememangnya betul perkara yang tuan haderi nyatakan. tapi timbul pula satu persoalan di hati saya mengenai forum ini adakah forum ini sah dan mendapat kelulusan dari pihak atasan atau ketua jabatan. kerana mengikut tatacara penggunaan dan keselamatan rangkaian ICT KKM Bab 4 (e) petikan berikut: "Forum atau perbincangan awam atas talian (online forum) mestilah mendapat kebenaran daripada Ketua Jabatan. Menggunakan kemudahan chatting melalui Internet adalah dilarang sama sekali." tatacara ini adalah selaras dengan Pekeliling Am Bil. 3 Tahun 2000 dan Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam Bil. 1 Tahun 2003 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri dan ia telah disesuaikan bagi kegunaan KKM. so saya harap jika ada sesiapa yang dapat memberi maklumat lanjut.
Back to top Go down
View user profile
tukulbesi

tukulbesi

Number of posts : 15
Location : Sarawak
Points : 0
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 14, 2008 1:55 am

Hi kawan U41 ke U29,
Pangkat kita bukan satu senjata nak menekan orang bawah jauh di pendalaman..... Kita nak mereka nak mereka nikmati zaman it seerti kita juga. Di peringkat DHO tidak kurang nya yang pandai IT.Bina Web Site PKB sendiri, web ini nantilah saluran paling baik nak menukar maklumat.....

........Jangan guna pangkat anda sebagai senjata nak bunuh orang.......
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 14, 2008 1:28 pm

haderi tras wrote:
Salam muhibah seali lagi & selamat ketemu sekai lagi...ya say begitu gembir kerana dapat feedback dari tempat lain mengenai pengunaan USP ini ( BUKAN TPC...ya.. jgn salah tafsir). Itulah yg saya kehendaki...kita bukan nak cari kesalahan seseorang, apa yg saya maksudkn disini ialah, klu ada kemudahan tu,..gunakan untuk menyenangkan kerja kita di KK pendalaman,..klu ada masalah berkaitan dengan tugas harian, gunakan email, hantar masalah dengan DHO kita atau immediate supervisor kita, tak payah tunggu hujung bulan, atau nak memohon bekalan stationaries, supaya senang buat komitmen awal, kita sampai LPO dah sedia, jadi semuanya ini menyenangkan PPP kita yang jauh. Ada tefon pun jarang kontak klu ada masalah. Jadi pergunakan kemudahan yang disediakan dengan sepeuhnya..kita lihat tempat yg tak ada USP, mereka begitu kepingin nak kemudahan ini...apa yg saya merasapelik sekali ialah..kadang2 saya tanya staf kita..hei a mana u dengar berita sesuatu ini,..dia jawap, dari member e-mail saya,...pelikkan ! u dapat e-mail kawan u, mengapa tak email yur immediate supervisor klu ada masalah tentang gent set rosaklah, OB injin rosaklah dsb. Semoga penggunaan ICT di KK diguna dgan betul & manafaat....ya...salam tuk semua PPP seantiro Sarawak. Jangan menyesal menjadi PPP,klu u rasa menyesal..jgn tunggu-tunggu resign awal...cari keja yg u all fikir lebih elok...saya menunggu masa tuk berdikari sahaja..... lol!

Sebenarnya bukan hanya staff outstation perlu menggunakan kemudahan IT ini, pihak PKB pun perlu menggunakannya juga untuk berhubung dengan staff outstation. Pengalaman saya berkerja, 2 kali saya tak dapat menghadiri kursus kerana dah terlewat mengetahuinya, telefon ada, internet ada....kenapa PPPU32 dan PPPU36 di PKB tak memaklumkan kepada anak buahnya menggunakan kemudahan yang dinyatakan dan hanya memaklumkan melalui surat yang sudah pasti hujung bulan baru diterima. Bila diterima....tarikh kursus sudah lepas....rugi tak ikut.

saya sendiri setakat ini belum menerima sebarang email dari PPPU32 / PPPU36 sejak klinik saya ada kemudahan USP sejak dari tahun 2004, email dari DHO ada saya terima. Nah......oleh itu, pihak PKB pun harus digalakkan menggunakan kemudahan di atas untuk berhubung dengan outstation lebih-lebih lagi dari penyelia PPP.

Oleh itu...tepuk dada tanya selera....sama-samalah kita bertegur ke arah kebaikan. Tapi jangan memandang satu sudut sahaja....sebab banyak lagi pepenjuru lain yang perlu diperhatikan juga.
Back to top Go down
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 14, 2008 8:23 pm

salam perpaduan buat buat PPP sarawak. biar sihat2 adanya anda diluar sana, tidaklah perlu kita tuduh menuduh atau mencari kesilapan sesama sendiri. masalah takkan selesai kalau kita saling bertegang leher mencari kesilapan orang lain. memang benar apa yang tuan anang bakanya bangkitkan itu. kegunaan USP itu bukanlah untuk sehala sahaja jangan hanya klinik sahaja yang perlu menghantar reten atau email secara online tapi PKB juga harus melakukan yang serupa. biarlah staf diklinik sentiasa dihubungi melalui internet oleh PKB agar sentiasa mendapat maklumat yang tepat dan terkini. buat tuan anang bakanya, jika memang benar perkara yang diceritakan anda itu terjadi apa salahnya anda meluahkan kepada orang atasan anda, bawa berbincang dan sebagainya. beri nama anda, beri nama klinik anda dan nyatakan kepada orang atasan anda jangan berani ketika bersembunyi tapi tunjukkan diri anda supaya masalah anda didengari. seperti yang telah saya nyatakan pada post yang terdahulu, perbincangan, mesyuarat diantara klinikdan PKB harus dibuat untuk mengkoordinasi penggunaan USP di klinik. biarlah terjadinya hubungan 2 HALA diantara klinik dan PKB. selamat maju jaya,
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Thu May 15, 2008 9:47 am

Untuk perhatian saudara Renndy,


Terima kasih atas pandangan saudara. Berkenaan dengan kenyataan saudara ' Jangan berani ketika bersembunyi, tunjukkan diri anda'....saya harap anda faham tentang tatacara berforum secara online di ruangan public, di sini tidak perlu untuk kita menjadi superman atau superhero dengan mendedahkan identiti kita secara online kerana seluruh dunia boleh tahu anda siapa dan dimana....untuk tujuan keselamatan.....baik jangan buat begitu....kerana banyak kes jenayah siber berkaitan identiti telah terjadi. Kalau nak berani tu.....di sini bukan tempatnya.

Begitulah adat berforum, ada yang setuju dan ada yang membangkang. dari ini kita tahu mana hujung dan mana pangkal......forum ini bukan tempat bergaduh....tapi ruangan memberikan pendapat. kalau pendapat yang bercanggah itu....dikatakan bertegang leher.....saudara belum tahu lagi mana berforum.

Tujuan topic ini adalah untuk mengetahui kenapa outstation jarang menggunakan kemudahan ini untuk tujuan rasmi. So, kita dari outstation kena bagitahu kenapa...tidak kerap penggunaannya!!! dan dalam masa yang sama kita mahu pihak outstation dan pihak PKB sendiri sama2 digalakkan menggunakannya. Di sini tidak timbul soal bertegang leher.....kerana topic ini bukan nya satu masalah....tetapi lebih kepada teguran dan kemudahan untuk diguna......ada faham?

Kalau u nak sangat dikenali ramai....dedahkan lah nama penuh u kat ruangan public ini.....jangan lupa nombor kad pengenalan, alamat rumah u.....dan perkara lain yang u sendiri ingin dedahkan? Dipersilakan.......
Back to top Go down
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Thu May 15, 2008 11:23 am

sememangnya saya faham apa yang anda katakan itu, itu lah sebabnya saya suruh anda berjumpa pihak atasan anda mengenai masalah ini. bukan nak suruh awak jadi superman. cuma saya cadangkan cara yang lebih baik intuk selesaikan masalah awak tu. janganlah terasa pulak. lagipun bukannya salah awak masalah sebegitu terjadi. dan lagi forum ini sudah pun diketahui oleh pihak atasan kita. manalah tau dia orang terpaca post awak tu dan sekurang-kurangnya dia orang maklum dengan masalah awak dan tahulah diaorang masalah awak tu berlaku dimana. soal dedah nama tu pula. saya memang sudah pun gunaka full name saya dalam forum ini serta dengan nama klinik saya sekali. NO IC tu tak perlu la. seperti yang awak sendiri katakan nanti berlaku pula kecurian identiti. so lain kali tu bacalah dan fahamilah sesuatu dulu kemudian renungkanlah sedalam dalam nya agar awak faham maksud tersurat dan tersirat di sebaliknya. dan saya bersimpati juga dengan awak berkaitan masalah awak bukan nya kritik awak. anggaplah ia sebagai sesuatu yang membina. kita ni rakan sejawat dan seperjuangan so sepatutnya kita berganding bahu dan bersatu. ok. so apapun semoga awak faham dan semoga masalah atau topic awak ni selesai.
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Thu May 15, 2008 12:29 pm

Saudara Renndy Ryan,

kamu masih tidak faham apa yang saya maksudkan.....serius sangat kamu ini, nak ketawa saya baca apa yang u tulis. Kamu kata kamu faham...tapi sebenarnya kamu tidak faham......ok...sekarang saya jelaskan supaya kamu faham.

Saya dah jadi PPP ini, tahun ini masuk 8 tahun saya dah kerja dan dalam tempoh perkhidmatan saya, saya tidak pernah ada kes atau masalah yang perlu diselesaikan dengan pihak atasan. Kenyataan saya sebelum ini bukanlah masalah akan tetapi sebagai contoh bahawa perkara ini berlaku disebabkan tidak menggunakan kemudahan seperti yang disebut oleh Tuan Hj. Haderi yang membuka topic ini. Apa yang perlu dibawa berbincang dengan pihak atasan ???......apa kamu merepek ini !!!!! ini bukan masalah.....ini contoh....ada faham? samalah macam contoh yang Tn. Haji bagitahu yang staff di kawasannya guna bil telefon sebanyak RM300.0 lebih ke atas..... ini pun contoh perkara yang benar terjadi.... bukan masalah yang perlu dibawa berbincang seperti yang u merepek itu.... !!!!!

Fahami kehendak forum dan topik. Jangan emosi sangat.
Back to top Go down
tukulbesi

tukulbesi

Number of posts : 15
Location : Sarawak
Points : 0
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 16, 2008 12:06 am

Dalam membuat penyelesaian mesti ada pembankang dan pencadang, jangan pakai jalan sehala saja, tak semestinya pembankang itu salah.Ini adalah satu cara kita nak merancakkan lagi topik kita.Kalau kita kira di Swak ramai AMO. Berapa ramai saja kita yang sanggup berkongsi idea dan meluang masa di forum ini. Mana kawan lain....
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Fri May 16, 2008 8:17 pm

mana manalah suka hati je. saya yang salah. saya cuma bagi komen je. emosi emosi ni tak main lah. perkara ni remeh saja, takat bagi komen takkan nak emosi. saya bukan nak bangkang cuma beri idea. dr mula lagi saya setuju ngan pendapat awak cuma saya tak setuju tentang saiz fail tu je.ok la, memang awak awak lebih senior dan saya lebih junior. byk lagi benda saya nak belajar. so berilah tunjuk ajar. and kalau secara tak lansung saya menyinggung awak, saya minta maaf lah setulus hati secara terbuka. ok. so rilek rilek aja lah. lagi satu kalau ada apa apa yang best tu jangan la lupa share dalam forum ni, ada info yang bagus ke, cara manage klinik atau apa-apalah yang dapat dikongsi.so lepas ni takde nak frust2 lagilah ok.
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 18, 2008 8:58 pm

Biarlah Forum ni meriah dengan ada nyer idea2 yang you all utarakan tu... Tak kira lah sama ada nak jadi pengkritik ke, pembankang ke... asalkan kita dapat terima msg yang kita rasa dapat pakai.. jgn lah ke arah yang negatif, jadikan ke arah yang membina k.... ni lah pentingnyer ICT di luar bandar agar geng2 PPP di luar bandar tak sunyi dan berinformasi dengan ada forum ni...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Sun May 18, 2008 11:52 pm

tak tau lah saya??? best la member kita kat luar bandar tu dapat internet free. oklah. so semua setujulah internet memang penting. tapi kenalah berpada-pada dengan penggunaannya. boleh guna untuk tujuan peribadi, tak salah tapi guna juga untuk tujuan rasmi. semoga bos kita puas hati. kepada Chief Haderi memang bagus topik yang tuan utarakan ini. ok so topik tok tamat lah di sitok.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
Rie@HeartBreak7

Male
Number of posts : 1482
Age : 34
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 20, 2008 12:54 pm

embal ke diak.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
Ghost Rider

Male
Number of posts : 481
Age : 34
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 20, 2008 1:23 pm

sign, seal, delivered...
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
PamaMeh

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Tue May 20, 2008 7:12 pm

Buat je kursus ttg ICT di kalangan PPP kita... biar mereka expert ttg ilmu ni... nanti pandai la PPP kita di sana handle ICT ni... asalkan ada kusus mmg tak rugi kalau ada ICT...
Back to top Go down
View user profile
toyol2000

toyol2000

Number of posts : 41
Points : 0
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   Wed May 21, 2008 1:06 pm

Hello keng kawan semua sorry sebab saya yang kerdil ini ingin mencelah sedikit......berkenaan dengan USP yang disebutkan, itu adalah satu kelebihan yang saya rasa sangat membanggakan bagi mereka yang berkerja di Kapit terutamanya......tetapi apa yang saya igin komen adalah tahap pengetahuan para petugas tapak seperti mana yang dinyatakan oleh pihak KTAK masih kurang terutama dalam pengunaan internet dan berkaitan dengan perkakasan, cth USP FASA 2 dibekalkan dengan PC + scanner tapi berapa ramai yang tahu mengunakanya.....FASA 3 plak dibekalkan dengan PC + digital kamera ( gantikan scanner sebab banyak tak tahu scan) tapi masih ada juga yang tak tahu guna malah salah guna untuk hal peribadi pun ada...apa yang mereka boleh buat bergayut ja lah hehehehehe nampak nya kita akan menjadi perternak monyet berjaya tak lama lagi.....bukan apa saya sudah mengikuti kursus berkenaan USP hingga ke tahap advance........hehehe.....pesanan saya kalau ada mana2 PPP yang genius gila hal2 IT ni tolonglah ajarkan mereka yang tak berapa pandai ni jangan simapan ilmu tu untuk sendiri ja.............ok banyak dah saya ngerepak ni...............cau dolok lah
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Penggunaan ICT dikawasan luar bandar   

Back to top Go down
 
Penggunaan ICT dikawasan luar bandar
Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Berkenaan IT :: Berita IT-
Jump to: